Pieczony kozi ser z miodem i tymiankiem na konfiturze z winogron

Pieczony kozi ser z miodem i tymiankiem na konfiturze z winogron

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 125 g koziego sera typu twarożkowego
    • 50 g winogron białych bezpestkowych
    • 20 g cukru
    • 1 szczypta cynamonu
    • 1 gałązka tymianku
    • 1 łyżka miodu
    • 40 ml białego wina wytrawnego
    • 10 g masła
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kozi ser wyłóż na talerz, polej miodem i rozgnieć na wierzch liście tymianku. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzej do temperatury 200°. Jak tylko piekarnik się rozgrzeje, wstaw ser do pieczenia na środkową półkę na ok. 10 minut.

Winogrona umyj i obierz ze skórki. Każdy owoc przekrój na pół. Do rondelka wsyp cukier, ogrzewaj powoli, aż zrobi się lekki karmel – wtedy dodaj masło. Jak tylko się rozpuści, wlej ostrożnie wino.

Mąkę ziemniaczaną rozpuść w niewielkiej ilości wody, a następnie zagęść nią wino z karmelem na konsystencję lekkiego sosu. Wsyp winogrona i całość gotuj jeszcze na lekkim ogniu kilka minut. Wyjmij upieczony ser. Winogrona przelej do głębokich talerzy, a na środku ułóż pieczony kozi twarożek. Dekoracyjnie polej wierzch miodem z pieczenia i przypraw cynamonem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze