Pieczony kurczak

Pieczony kurczak

  • 01:35
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 100 g czarnych oliwek dobrej jakości, bez pestek (ok. 20 sztuk)
    • 1 szalotka
    • 1 duży ząbek czosnku
    • 2 łyżki stołowe kaparów, opłukanych
    • garść świeżego tymianku
    • garść świeżego majeranku (ewentualnie świeże oregano)
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • skórka i sok z połowy cytryny
    • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
    • świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 1 cały kurczak, ok. 2 kg
    • 1 pęczek dymki (ok. 12 sztuk)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Nagrzej piekarnik do temp. 220 stopni. Drobno posiekaj oliwki, szalotkę, czosnek, kapary, tymianek i majeranek (lub zmiksuj w robocie kuchennym). Następnie dodaj oliwę z oliwek, musztardę, skórkę i sok z cytryny. Dopraw do smaku pieprzem.

Delikatnie oddziel palcami skórę od mięsa na piersi i nóżkach kurczaka, uważając przy tym, aby jej nie rozerwać. Przy pomocy drewnianej łyżki umieść w przestrzeni między skórą a mięsem uprzednio przygotowaną pastę oliwkową. Postaraj się rozmasować ją na całego kurczaka. Natnij go nieco, aby ciepło mogło łatwiej wniknąć do wewnątrz, to sprawi, że mięso będzie jeszcze lepsze.

Następnie połóż kurczaka na rozgrzanej blasze, obłóż ćwiartkami cytryny i cebulą dymką. Skrop oliwą z oliwek oraz dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Piecz przez ok. 20 minut, po czym zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni i piecz przez kolejne 50 minut.

Tak przygotowanego pieczonego kurczaka podawaj z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą.


Komentarze