Pieczony kurczak z czosnkiem i tymiankiem

Pieczony kurczak z czosnkiem i tymiankiem

  • 02:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​ok. 1,5 kg kurczaka
    • 500 ml maślanki naturalnej
    • 2 główki czosnku
    • 1 ostra papryka
    • 30 ml oliwy z oliwek extra virgin
    • 50 g masła
    • 2 łyżeczki papryki słodkiej
    • 2 gałązki tymianku
    • 3-4 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurczaka dokładnie umyj (także wewnątrz), następnie wytrzyj kuchennym ręcznikiem papierowym. Odetnij kuper oraz skrzydełka na łączeniu „v”.  

Do miski przelej maślankę, dodaj oliwę, przypraw mocno solą i świeżo mielonym pieprzem oraz słodką papryką.  Zaprawę dokładnie wymieszaj, następnie przełóż do niej kurczaka. Dobrze natrzyj mięso zarówno zewnątrz, jak i wewnątrz. Nakryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 12 godzin.

Obierz jedną główkę czosnku, umyj paprykę. Czosnek pokrój na plasterki, a paprykę przekrój na pół i wyjmij ostre pestki.  Druga główkę czosnku przekrój nożem na pół. Wyjmij kurczaka z lodówki i włóż do środka połówki czosnku. Świeżym tymiankiem przypraw z wierzchu kurczaka. Piekarnik rozgrzej do 170° i wstaw do pieczenia kurczaka na ok. 1 godzinę i 40 minut. Pamiętaj, aby podczas pieczenia często podlewać wierzch kurczaka sosem z pieczenia. Dzięki niemu mięso będzie soczyste, a skórka rumiana i chrupiąca.

Pod koniec pieczenia sprawdź cienkim widelcem kuchennym, czy mięso jest miękkie. Wbij widelec w okolicy udka oraz w filet. Jeśli widelec swobodnie wchodzi i wychodzi z mięsa, kurczak jest gotowy.

Na patelni rozgrzej masło. Wsyp plasterki czosnku i ostrą paprykę. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Jak tylko czosnek straci swój surowy zapach, posiekaj natkę pietruszki i dodaj do warzyw – wymieszaj. Wyjmij kurczaka z pieczenia i oblej wierzch aromatycznym masłem czosnkowo-paprykowym. Podawaj od razu.


Komentarze