Pieczony łosoś w sosie kaparowym

Pieczony łosoś w sosie kaparowym

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 800 g filetów z łososia
    • 2 łyżki masła
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • sól

    Sos:

    • 2 łyżki masła
    • 1 płaska łyżka mąki
    • 100 ml bulionu jarzynowego lub rybnego
    • 100 ml kwaśnej gęstej śmietany
    • 2–3 łyżki marynowanych kaparów
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Filet z łososia dzielimy na kawałki, nacieramy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

2

Połową masła nacieramy żaroodporne naczynie lub blachę, układamy rybę, obkładamy wiórkami pozostałego masła, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200˚C i pieczemy ok. 10–15 minut.

3

W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy odcedzone kapary, smażymy ok. 1 minuty.

4

Dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę.

5

Wlewamy bulion, dokładnie mieszamy, by nie było grudek, dodajemy śmietanę,  zagotowujemy mieszając, doprawiamy ewentualnie solą do smaku, podajemy rybę na gorącym półmisku, osobno sos w wygrzanej sosjerce.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze