Pieczony łosoś  z warzywami i makaronem ryżowym

Pieczony łosoś z warzywami i makaronem ryżowym

  • 00:25
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ok. 350 g łososia
    • 4 łyżki syropu klonowego
    • 4 łyżki sosu ostrygowego
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki oleju
    • suszone płatki chili

    Warzywa:

    • 4 kolorowe marchewki
    • 3 małe kolorowe cukinie
    • 100 g zielonego groszku
    • 30 g świeżego szpinaku
    • dymka
    • papryczka chili
    • 2-3 łyżki sosu sojowego
    • 2-3 łyżki sosu ostrygowego
    • 1 łyżka sosu hoisin
    • 1 łyżka sosu sriracha
    • 1 łyżka sosu rybnego
    • 1-2 łyżki oleju

    Dodatkowo:

    • 100 g makaronu ryżowego
    • świeża kolendra
    • szczypior
    • czarny sezam
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Słowo od autora

Lubimy szybkie i kolorowe dania, więc dzisiejszą propozycją dla Was jest pieczony łosoś w marynacie z syropu klonowego, sosu sojowego i sosu ostrygowego z płatkami chili. W 15 minut otrzymujemy soczystego łososia, który w połączeniu z lekko chrupiącymi warzywami i makaronem ryżowym daje nam świeże i aromatyczne danie na azjatycką nutę.

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • Podczas przygotowywania warzyw pamiętajmy, aby nie kroić ich w różne kształty – plasterki, talarki, słupki czy inne kosteczki. Warzywa pokrojone w podobne w kształty będą prezentowały się estetyczniej i schludniej. My postanowiliśmy marchewkę i cukinię pokroić w podłużne kształty, mniej więcej tej samej długości, choć różnej grubości, ponieważ marchewkę kroiliśmy przy pomocy obieraczki do julienne.
  • Nie będąc pewnym, czy wymieszany makaron z warzywami w sosie da nam ładny wygląd możemy na talerzu lub w miseczce makaron i warzywa położyć osobno, a łososia umieścić na wierzchu. Dzięki temu od razu widzimy wszystkie składniki potrawy, która wygląda kolorowo, estetycznie i apetycznie.
Plate of joy

Autor: Plate of joy    Blog: plateofjoy.blogspot.com

1

Łososia umyj i osusz. Przy pomocy noża usuń łuski z ryby. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie paseczki.

2

Cukinię umyj i pokrój w cienkie słupki. Szpinak umyj i osusz, a dymkę drobno posiekaj. Szczypiorek pokrój po skosie w cienkie paseczki.

3

W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty do łososia, a następnie pokryj nią rybę. Tak przygotowanego łososia odstaw na chwilę, a międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rybę piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut.

4

Na patelni lub w woku rozgrzej olej, a następnie wrzuć marchewkę i cukinię. Po chwili dodaj groszek, dymkę i papryczkę chili, a na koniec dorzuć szpinak. Następnie dodaj wszystkie sosy i przesmaż całość jeszcze chwilę.

5

Do miseczki nałóż makaron, przesmażone warzywa, kawałek upieczonego łososia i udekoruj listkami świeżej kolendry, cienko pokrojonym szczypiorkiem i czarnym sezamem.


Komentarze