Pieczony omlet biszkoptowy

Pieczony omlet biszkoptowy

  • 00:20
  • 4 porcje
  • 512 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​10 jajek
    • 100 g cukru
    • 80 g mąki pszennej
    • 4 łyżki masła
    • 7- 8 łyżek dżemu morelowego lub marmolady
    • cukier puder do posypania
    • sól

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Żółtka ucieramy w misce z cukrem do białości.

2

Dodajemy ubitą na sztywno ze szczyptą soli pianę z białek.

3

Całość delikatnie mieszamy z mąką.

4

Na patelni roztapiamy masło, wlewamy do dwóch żaroodpornych naczyń, wlewamy na masło masę omletową i formujemy, by miała grubość palca. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy, aż się zrumienią. Następnie wyjmujemy omlety, przekładamy na półmisek.

5

Smarujemy wierzch dżemem lub marmoladą, składamy na pół, posypujemy cukrem pudrem i natychmiast podajemy.


Komentarze