Pieczony pstrąg z farszem pieczarkowo-pietruszkowym

Pieczony pstrąg z farszem pieczarkowo-pietruszkowym

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 świeża wypatroszona ryba słodkowodna np. pstrąg
    • 100 g brązowych pieczarek
    • 1/2 pęczka pietruszki
    • kromka chleba tostowego pełnoziarnistego
    • 2 łyżki masła
    • przyprawy: sól, pieprz, tymianek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pieczarki umyj i odetnij twarde końcówki nóżek. Kromkę chleba tostowego pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż pieczarki. Zdejmij z patelni podsmażone pieczarki i wrzuć pokrojony chleb. Kiedy się lekko zrumieni, zdejmij chleb z patelni i zmieszaj z pieczarkami.

Pietruszkę opłucz i posiekaj. Dorzuć do farszu razem ze szczyptą tymianku, pieprzu i odrobiną soli. Rozgrzej piekarnik do 190°. Rybę umyj i w razie potrzeby oskrob. Nożyczkami wytnij skrzela. Umytą rybę posól. Wypełnij farszem brzuch i zaszyj grubą, bawełnianą, białą nitką. Na patelni po farszu rozgrzej ponownie masło i szybko obsmaż rybę z każdej strony. Zawiń w folię do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 min. Po tym czasie otwórz folię i wstaw rybę jeszcze na chwilę do piekarnika tak, żeby skórka na rybie stała się złocista i chrupiąca. Upieczoną rybę podawaj z limonką lub cytryną.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze