Pieczony rostbef z fenkułem pod beszamelem

Pieczony rostbef z fenkułem pod beszamelem

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1,5 kg rostbefu
    • 4 duże fenkuły
    • 2 gałązki tymianku
    • 2 gałązki rozmarynu
    • przyprawy: sól, pieprz
    • olej do smażenia

    Sos beszamelowy:

    • 15 g masła
    • 1 płaska łyżka mąki pszennej
    • 350 ml mleka
    • szczypta startej gałki muszkatołowej
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Na dużej patelni rozgrzej olej.  Kawałek rostbefu obsmaż ze wszystkich stron na ciemnobrązowy kolor. Mięso odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

2

Na patelni rozłóż pokrojone na ćwiartki fenkuły i obsmażaj je przez chwilę. Przełóż na blachę. 

3

Mięso i fenkuły dopraw solą i pieprzem, a następnie  posyp ziołami. 

4

W rondelku na małym ogniu rozpuść masło, wsyp mąkę i – energicznie mieszając – podsmażaj przez 2 minuty. Następnie powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Zagotuj sos, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5

Gorącym sosem polej fenkuly i całość wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180°C ok. 35-45 minut. Mięso powinno być w środku lekko różowe.


Komentarze