Piękna Helena

Piękna Helena

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 dojrzała gruszka lub z syropu
    • 1/2 łyżki cukru
    • 2 łyżeczki dobrej konfitury
    • 1 laska wanilii
    • 2-3 gałki lodów waniliowych
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka uprażonych płatków migdałowych
    • woda do gotowania

    Sos czekoladowy:

    • 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej
    • 1 łyżka śmietanki 36% lub mleka
    • 1 łyżka rumu lub brandy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Gruszkę obierz, przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych i włókien przy szypułce. Następnie obgotuj w wodzie z cukrem, cytryną i wanilią tak, aby była miękka, ale jędrna (ok. 5 min). Obgotowany owoc odcedź.

Do rondelka wlej śmietanę lub mleko, wrzuć połamaną czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA. Polewę połącz z alkoholem.

Migdały podpraż na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. W pucharkach lub na talerzach ułóż lody, obok gruszki. W miejsce po nasionach włóż po łyżeczce konfitury i polej całość gorącym sosem czekoladowym. Na koniec posyp migdałami.


Komentarze