Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą

Pieprzowa zupa indyjska z soczewicą

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 kubek pomarańczowej soczewicy
    • 2 kostki bulionu na włoszczyźnie
    • 3 łyżki oliwy
    • 2 łyżeczki curry
    • 1 liść laurowy
    • 1 łyżeczka imbiru w proszku
    • 10 ziaren pieprzu
    • 1 puszka mleka kokosowego
    • sól i pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zagotuj litr wody z kostkami rosołowymi. Pokrój w kosteczkę cebulę, posiekaj czosnek i przełóż je do głębokiej patelni z olejem. Smaż, dopóki cebula nie zrobi się szklista. Mieszając zawartość patelni, dodaj curry, liść laurowy, imbir i soczewicę. Zmiażdż czarny pieprz i wrzuć go na patelnię. Zalej wszystko bulionem i gotuj, aż soczewica stanie się miękka.

Przed podaniem dodaj mleko kokosowe, zamieszaj. Posól, jeśli potrzeba i posyp świeżo zmielonym pieprzem.


Komentarze