Pierniczki imbirowe

Pierniczki imbirowe

  • 00:35
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 125 g miękkiego masła
    • 1/2 szkl. brązowego cukru
    • 1/2 szkl. miodu
    • 2 ½ szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki suszonego imbiru
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Masło i cukier ubijamy mikserem w dużej misce na jednolitą, puszystą masę.

2

Dodajemy miód, mąkę, imbir i sodę.

3

Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut.

4

Odcinamy kawałki ciasta i wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy na grubość 2−3 mm.

5

Foremkami wycinamy pierniczki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 8−10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C. Studzimy na blasze, ponieważ gorące pierniczki są miękkie, twardnieją w miarę stygnięcia.


Komentarze

  • 2014-11-08 mirena

    Piekę bardzo podobne ciasteczka i są wyśmienite. Polecam