Pierniczkowe wizytówki

Pierniczkowe wizytówki

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 500 g mąki
    • 200 g cukru
    • 3 łyżki miodu
    • 2 jajka
    • 1 łyżka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
    • ½ szklanki wody

    Dekoracja:

    • biały lukier
    • pisaki cukrowe
    • gotowe serduszka z czekolady
    • wstążki

    Przybory:

    • pędzel z naturalnego włosia
    • foremka do wycinania ciastek
    • słomka do wycięcia otworu na wstążkę
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Miód z cukrem podgrzewaj, aż się roztopi, a następnie dodaj ok. ½ szklanki wody i zagotuj (3 min).

Gdy miód przestygnie, dodaj przyprawę korzenną, sodę i roztrzepane jaja. Mieszaj wszystko, stopniowo dodając mąkę. Ciasto dokładnie wyrób rękami i schowaj do lodówki na 30 min.

W tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkuj na grubość ok. 0,5 do 1 cm i wykrawaj pierniczki różnymi foremkami. Jeżeli nie masz foremek, to: na papierze do pieczenia narysuj lub wydrukuj ulubione kształty, wytnij je nożyczkami, przyłóż do ciasta i wycinaj po krawędzi nożem. W każdym pierniczku zrób przy pomocy słomki otwór na wstążkę.

Pierniczki układaj na blasze w równych odległościach. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170° przez ok. 15 min. Upieczone pierniki pokryj cienką warstwą białego lukru, a następnie ozdób czekoladowym serduszkiem lub innym kształtem. Możesz też ozdobić pierniczki gotowymi polewami i lukrami.

Pisakami cukrowymi napisz imię osoby, której chcesz dać prezent. Pozostaw do wyschnięcia i przeciągnij przez zrobiony wcześniej otwór wstążkę. „Wizytówkę pierniczek” przywiąż do prezentu.

Z podanej ilości składników przygotujesz ok. 12 - 15 wizytówek.


Komentarze

Podobne przepisy