Piernik dojrzewający z orzechami i rumowymi powidłami

Piernik dojrzewający z orzechami i rumowymi powidłami

  • 01:00
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g miodu
    • 1 szkl. cukru
    • 125 g masła lub smalcu
    • 500 g mąki
    • 2 małe jajka
    • 60 ml mleka
    • 2 łyżki mieszanki przypraw korzennych
    • 1 ½ łyżeczki sody
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 150 g orzechów włoskich
    • kakao

    Powidła:

    • 180 g gęstych powideł śliwkowych
    • 50 ml rumu
    • laska wanilii
    • cynamon
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Miód, tłuszcz i cukier podgrzej prawie do zawrzenia. Lekko przestudź. 

2

Sodę rozpuść w mleku. Do przestudzonej masy z miodu i tłuszczu dodaj mąkę, jajka, sól, przyprawy i mleko z sodą. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, przełóż do ceramicznego naczynia, przykryj folią i wstaw do lodówki na 3-6 tygodni.

3

Po kilku tygodniach wyciągnij ciasto z naczynia i rozwałkuj na dwa placki średnicy ok. 24 cm. W wierzch jednego placka wciśnij orzechy włoskie. Możesz też powierzchnię placków lekko oprószyć kakao.

4

Placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 20 minut. Powidła utrzyj z ziarenkami z jednej laski wanilii, szczyptą cynamonu i rumem. Powidłami przełóż przestudzone placki piernikowe. Ciasto najlepiej przyrządzić dzień przed podaniem.


Komentarze