Piernik morelowy z imbirową białą czekoladą

Piernik morelowy z imbirową białą czekoladą

  • 01:45
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 500 g mąki pszennej
    • 200 g cukru
    • 120 g masła
    • 4 jajka
    • 80 g miodu
    • 200 ml mleka
    • 400 g dżemu morelowego
    • 1 łyżeczka kakao
    • 3 g sody oczyszczonej
    • 3 g proszku do pieczenia
    • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
    • 15 g korzenia imbiru
    • 200 g czekolady białej
    • 50 g masła
    • 50 ml śmietanki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. W tym czasie z połowy cukru i miodu przygotuj w rondelku karmel miodowy: rozgrzej powoli cukier i jak tylko zacznie się karmelizować na jasny kolor, wlej ok. 50 ml wody, dodaj miód i gotuj, aż wszystko się rozpuści a karmel zacznie lekko gęstnieć, wtedy odstaw do ostygnięcia.

Mąkę przesiej przez sito, dodaj sodę i proszek do pieczenia. W misce zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę, wbijaj po jednym jajku. Dodaj mąkę, mleko, kakao i przyprawę do piernika. Całość wymieszaj i wlej gęsty karmel.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°. Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez godzinę do suchego patyczka. Upieczone odstaw do ostygnięcia. W rondelku zagotuj wodę, a do miski pokrusz białą czekoladę. Wstaw miskę na parę, aby czekolada się rozpuściła.

Obierz imbir i zetrzyj na tarce. W drugim garnku zagotuj śmietankę i dodaj imbir, lekko podgrzewaj. Przez sitko odcedź śmietankę od imbiru wprost do czekolady. Wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kosteczki i wymieszaj na gładką i szklistą polewę czekoladową.

Piernik przekrój na pół wzdłuż i posmaruj połową konfitury morelowej. Nakryj odciętą warstwą piernika i znowu obficie posmaruj pozostałą konfiturą. Ciasto przełóż na kratkę do glazurowania PORADA KONTEKSTOWA - GLAZUROWANIE a pod spód podłóż talerz. Zalej białą czekoladą i rozsmaruj polewę równomiernie. Wstaw piernik do lodówki, aby polewa stężała. Po zastygnięciu czekolady piernik nadaje się do podania.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze