Piernik staropolski

Piernik staropolski

  • 00:45
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 750 g mąki pszennej
    • 500 ml miodu płynnego
    • 1 szklanka cukru
    • 4 jajka
    • dżem lub powidła wiśniowe
    • 250 g margaryny
    • 3 łyżki soku wiśniowego
    • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    • 1 łyżka kakao
    • ½ opakowania przyprawy do piernika
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka sody oczyszczonej
    • 100 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy łuskane, mieszanka owoców kandyzowanych)
    • 50 g margaryny do wysmarowania formy
    • 2 łyżki bułki tartej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj masę miodową, w garnku roztop: miód, ½ szklanki cukru oraz margarynę. Tak przygotowaną masę odstaw do ostygnięcia.

Żółtka oddziel od białek i utrzyj z resztą cukru. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodaj wystudzoną masę miodową, sok, dżem, kawę zaparzoną w niewielkiej ilości wody, kakao, bakalie i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszaj na gładką masę.

Z białek ubij na sztywno pianę, a następnie dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.

Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Ciasto wylej na formę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°. Piecz przez ok. 1 godz.


Komentarze