Piernik z marchwi

Piernik z marchwi

  • 00:50
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 szkl. cukru
    • 1 szkl. oleju
    • 2,5–3 szkl. mąki
    • 3 jajka
    • 3 szkl. tartej marchwi
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1,5 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • 3 łyżeczki kakao
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 250 g mieszanki bakalii
    • 1 łyżka margaryny do smarowania formy
    • 3 łyżki bułki tartej do formy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Marchewkę zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Do miski wsyp: cukier, mąkę, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową, kakao, proszek do pieczenia, wbij jajka i wlej olej. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj marchew oraz bakalie. Wszystko jeszcze raz wymieszaj łyżką. Formę do pieczenia posmaruj margaryną i obsyp bułką tartą. Przelej masę do formy. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 200° przez 40 min.
Po tym czasie sprawdź patyczkiem do szaszłyków lub nożem, czy ciasto się upiekło. Jeśli zostanie na patyczku lub nożu trochę masy, dopiecz ciasto jeszcze 15 min, do momentu aż nic nie będzie przywierać do patyczka.


Komentarze