Piernik z masą z serka mascarpone

Piernik z masą z serka mascarpone

  • 01:20
  • 9 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 3 jajka
    • 250 ml mleka
    • 125 ml miodu
    • 70 g cukru
    • 250 g mąki pszennej
    • 125 ml oleju
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 op. przyprawy do piernika

    Masa:

    • 250 g śmietanki 36%
    • 150 g serka mascarpone
    • 60 g cukru pudru

    Poncz do piernika:

    • 1 pomarańcza
    • 10 ml rumu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Podgrzej mleko i wymieszaj z miodem i olejem. Wystudź. Wymieszaj mąkę z sodą i przyprawą do piernika.

Rozgrzej piekarnik do 180°. Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując białka, dodaj cukier i po chwili kolejno żółtka. Miksując na wolnych obrotach, dodawaj na przemian suche składniki i mleko z olejem i miodem. Wylej ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o rozmiarach 25x25 cm. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 30–40 minut (do suchego patyczka).

Wystudzone ciasto przekrój na dwa placki (możesz lekko ściąć wierzch, żeby wyrównać powierzchnię). Obręczą do wykrawania pączków wytnij jak najwięcej kółek. Resztki ciasta możesz zużyć potem do wykonania ciastek na patyku.

Wyciśnij sok z pomarańczy i wymieszaj z rumem. Tak przygotowanym ponczem nasącz kółka z piernika.

Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubij śmietankę na sztywno. Wymieszaj śmietankę z serkiem i przełóż powstałą masą nasączone ponczem krążki z piernika. Wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze