Piernikowe cake pops

Piernikowe cake pops

  • 01:00
  • 14 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 200 g pierników w czekoladzie
    • 50 g pierników lukrowanych
    • 40 g gorzkiej czekolady
    • 50 g serka mascarpone
    • 8 g miękkiego masła
    • 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników

    Dodatkowo:

    • 50 g gorzkiej czekolady
    • 15 ml śmietanki 36%
    • biała, zielona i czerwona masa cukrowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Pierniki pokrusz do miseczki. Dodaj masło, serek i przyprawę do pierników. Czekoladę przeznaczoną do masy rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do składników w misce. Całość wymieszaj (możesz zrobić to malakserem) i wyrób na jednolitą masę. Gotową masę zawiń w folię i schowaj na 30 minut do lodówki.

2

Po schłodzeniu podziel masę na małe porcje i uformuj z nich kulki. W międzyczasie możesz rozpuścić w kąpieli wodnej pozostałą czekoladę ze śmietanką. Końce drewnianych patyczków zanurz w rozpuszczonej czekoladzie i nadziewaj na nie kulki z masy.

3

Kiedy kulki dobrze zastygną na patyczkach (trwa to dosłownie chwilę), oblej je polewą z czekolady i pozostaw do zastygnięcia.

4

Po zastygnięciu czekolady, przyklej ozdoby cukrowe, które przygotujesz z masy cukrowej. Do przymocowania dekoracji możesz użyć rozpuszczonej czekolady.


Komentarze