Piernikowe pudełeczko

Piernikowe pudełeczko

  • 02:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 małe jajko  
    • 45 g masła lub margaryny
    • 60 ml płynnego miodu 
    • 1 szkl. mąki + mąka do podsypywania
    • 60 g cukru
    • 1 łyżeczka kakao 
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/3 op. przyprawy do piernika
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Miód, masło, przyprawę i cukier rozpuść na małym ogniu na płynną jednolitą masę. Kiedy masa przestygnie, wlej ją powoli do mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia, wbij jajko i zagnieć ciasto – w razie potrzeby podsyp je mąką. Schowaj ciasto na 2 godziny do lodówki. Musi być dobrze schłodzone. 

2

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm i wytnij z niego ściany pudełeczka. Jeżeli zamierzasz związać pudełeczko tasiemkami, nie zapomnij wyciąć otworów na tasiemki przed pieczeniem. Wycięte fragmenty pudełka od razu kładź na blachę wyłożoną papierem i piecz ok. 8 minut. Z pozostałej części ciasta wytnij małe pierniczki.

3

Wystudzone fragmenty pudełka polukruj.

4

Kiedy lukier wyschnie, połącz ścianki pudełeczka w całość przy pomocy tasiemki. Pudełeczko postaw na stole. Wyłóż środek serwetką i nałóż do niego pierniczków. 


Komentarze