Pierogi leniwe twarogowe

Pierogi leniwe twarogowe

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g twarogu półtłustego
    • 200–230 g mąki pszennej
    • 2 jajka
    • przyprawy: sól, gałka muszkatołowa

    Dekoracja:

    • 30 g masło
    • 20 g bułki tartej
    • 100 g twarożku śmietankowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka natomiast wymieszaj z twarogiem i przypraw do smaku gałką muszkatołową. Dodaj do żółtek pianę z białek i lekko wymieszaj. Następnie dodawaj powoli mąkę, by zagnieść miękkie, nieklejące się do dłoni ciasto. Nie ugniataj ciasta twarogowego, tylko lekko wyrabiaj. Im dłużej ciasto będzie wyrabiane, tym więcej trzeba dosypać maki. Tak więc nie przesadzaj z podsypywaniem mąką, aby pierogi leniwe nie wyszły zbyt twarde.

Wyrobione ciasto podziel na 2 części. Z każdej połowy uformuj wałek o grubości 2 cm, z którego odcinaj ukośne nożem kluski na kształt kopytek. W międzyczasie w rondelku zagotuj osoloną wodę. Ostrożnie wrzucaj kluseczki na wrzątek i zamieszaj. Gotuj pierogi ok. 3-4 min, po tym czasie powinny wypłynąć. Wówczas zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 2 min, a następnie wyjmij na talerz lub półmisek.

W rondelku lub na małej patelni wysyp bułkę tartą i lekko zrumień na jasnobrązowy kolor. Nada to jej wspaniałego aromatu. Rozpuść masło w bułce i jeszcze podsmaż aż całość się zezłoci. Pierogi leniwe polej bułką z masłem i posyp cukrem. Na wierzchu każdej porcji połóż łyżkę twarożku śmietankowego.


Komentarze