Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    ciasto:

    • 3 szklanki mąki
    • ½ stołowej łyżki soli
    • 1 szklanka wrzącej wody

    farsz:

    • 600 g ugotowanych zmielonych ziemniaków
    • 300 g zmielonego białego sera
    • 2 cebule + 1 do posypania pierogów
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki pieprzu
    • 1 łyżka masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj farsz: cebulę drobno pokrój i zeszklij na maśle. Wymieszaj z ugotowanymi i ugniecionymi ziemniakami oraz białym serem, przypraw solą oraz pieprzem.

Przygotuj ciasto: mąkę i sól połącz z wodą i wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto wyrób rękami, aż będzie elastyczne, a następnie rozwałkuj. Wykrawaj szklanką kółka i nakładaj do środka farsz. Mocno sklej brzegi, uważając aby przy krawędziach nie pozostała nawet odrobina farszu. Inaczej ciasto nie sklei się.

Ulepione pierogi układaj na posypanej mąką tacy. Pierogi wrzuć na gotującą się osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj przez 5 min. Wyjmij łyżką cedzakową i przelej ciepłą wodą. Na patelni podsmaż na maśle cebulkę posiekaną w kostkę i posyp nią pierogi.


Komentarze