Pierogi z boczniakami

Pierogi z boczniakami

  • 01:00
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 450 g mąki + mąka do podsypywania
    • 1 duże jajko  
    • 180 ml gorącej wody
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 łyżeczki soli

    Farsz:

    • 600 g boczniaków
    • 2 cebule
    • 80 ml bulionu warzywnego
    • 1 łyżka masła 
    • garść świeżych liści tymianku
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Boczniaki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na maśle. Do cebuli dodaj pokrojone grzyby i chwilę smaż, aż grzyby nieco się zrumienią. Dodaj bulion i duś grzyby na średnim ogniu. Bulion powinien całkowicie się zredukować, cebula rozpadnie się w czasie gotowania, nadając farszowi właściwą konsystencję. Odstaw farsz do wystudzenia.

Na stolnicy wymieszaj mąkę z solą. Powoli mieszając, zacznij wlewać do mąki gorącą wodę. Po chwili dodaj masło, jajko i wyrób gładkie ciasto. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki lub wody. Wyrobione ciasto połóż na stolnicy i nakryj miską. Zostaw na 15 minut.

Po tym czasie rozwałkuj po kawałku ciasto na stolnicy na placek grubości ok. 2 mm. Potnij ciasto na kwadraty, na każdy nałóż łyżeczkę farszu i dokładnie zlep krawędzie ciasta.

Zlepione pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3–4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podaj z oliwą z oliwek.


Komentarze