Pierogi z budyniem i twarogiem w sosie jabłkowo-cynamonowym

Pierogi z budyniem i twarogiem w sosie jabłkowo-cynamonowym

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 2,5 szklanki mąki
    • 1 żółtko
    • 0,5 szklanki mleka

    Farsz:

    • 20–30 dag zmielonego twarogu
    • 0,5 budyniu waniliowego
    • 4 łyżki cukru

    Sos:

    • mały jogurt naturalny
    • jabłko
    • 0,5 łyżeczki cynamonu
    • łyżka cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wyciąć krążki szklanką.

Farsz: do zmielonego twarogu dodać cukier i budyń. Wszystko dokładnie wymieszać.

Sos: jabłko obrać i zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Uprażyć na wolnym ogniu z cukrem i cynamonem. Przestudzić lekko i wymieszać z jogurtem.

Na każdym krążku ciasta położyć odrobinę farszu (wedle uznania) i dokładnie skleić pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie przez około 3 minuty. Ułożyć na talerzu i polać sosem. Smacznego.


Komentarze