Pierogi z dynią

Pierogi z dynią

  • 00:45
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    • ​1 dynia średniej wielkości
    • 1/2 kg mąki
    • 100 g orzechów nerkowca
    • 3 cytryny
    • 2 łyżeczki brązowego cukru
    • 3 łyżki miodu
    • kawałek imbiru (wielkości połowy jajka)
    • 1 łyżeczka soli
    • przyprawy: kardamon
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj nadzienie: dynię umyj, przekrój i wydrąż pestki. Wytnij miękkie części dyni (miękisz) i pokrój je drobno. Następnie zagotuj na parze (ok. 20 minut). Kiedy dynia zmięknie, przełóż ją do innego naczynia. Orzechy nerkowca sparz wrzątkiem i zmiel. Umyj cytryny i wyciśnij z nich sok. Zmieszaj dynię z orzechami. Dodaj 2 łyżki soku z cytryny i 2 łyżeczki brązowego cukru.

Przygotuj sos: do garnuszka przelej pozostały sok cytrynowy, dodaj 3 łyżki miodu i szklankę wody. Następnie dodaj także obrany imbir. Całość podgrzej na lekkim ogniu, aż do rozpuszczenia się miodu. Wyjmij imbir i dopraw sos szczyptą kardamonu.

Przygotuj ciasto: do dużej miski wsyp mąkę i dodaj łyżeczkę soli. Powoli dolej ciepłej wody, jednocześnie zagniatając już ciasto. Dokładnie wyrób je, tak aby było sprężyste. Następnie podziel ciasto na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj i wytnij krążki dużą szklanką. Na krążki nałóż farsz i zlep brzegi. Odłóż na ściereczkę posypaną mąką. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć do niej pierogi i czekaj, aż wypłyną. Po wypłynięciu czekaj 3 minuty i wyciągnij je z wody. Podawaj z sosem lub posypane kawałkami podsmażonej dyni z tartym imbirem i miodem lub zrumienionymi na patelni orzechami nerkowca.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze