Pierogi z jagodami i waniliowym sosem

Pierogi z jagodami i waniliowym sosem

  • 01:20
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 150 g jagód
    • 250 g sera białego chudego
    • 1 i 1/2 łyżki cukru 

    Ciasto:

    • 2 szkl. mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 1 łyżka oleju
    • szczypta soli 
    • 250 ml gorącej wody

    Sos:

    • 150 ml śmietanki 30%
    • 1/2 laski wanilii
    • 2 żółtka
    • 2 łyżeczki cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jagody opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Ser biały utrzyj z cukrem i opłukanymi jagodami.

Mąkę z solą przesiej na stolnicę. Powoli wymieszaj ją z gorącą wodą. Po chwili dodaj olej i jajko. Wyrób gładkie ciasto, następnie przykryj je miską i odstaw na 15 min. Po tym czasie rozwałkuj cienko ciasto na stolnicy. Szklanką wytnij kółka, na każde nałóż jagodowy farsz. Zlep pierogi i ułóż je na posypanej mąką ściereczce. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Delikatnie wrzuć pierogi na wrzątek i gotuj od wypłynięcia pierogów jeszcze przez 2–3 minuty.

Do garnuszka wlej 100 ml śmietanki, pozostałe 50 ml dokładnie wymieszaj z żółtkami. Do śmietanki w rondelku dodaj cukier i ziarenka z połówki laski wanilii. Porządnie zagotuj i przelej do metalowej miski. Miskę z zagotowaną śmietanką ustaw w gorącej kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA. Powoli mieszając całość rózgą, dolej śmietankę wymieszaną z żółtkami. Ogrzewaj, delikatnie mieszając, aż żółtka lekko zagęszczą sos. Ciepłym sosem polej pierogi.


Komentarze