Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    ciasto:

    • 3 szklanki mąki
    • ½ stołowej łyżki soli
    • 1 szklanka wrzącej wody

    farsz:

    • ½ kg kwaszonej kapusty
    • 8 suszonych grzybów
    • 2 cebule
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 4 łyżki oleju
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj farsz: kapustę lekko obgotuj, odcedź i posiekaj. Grzyby namocz na 30 min w ciepłej wodzie i obgotuj je przez 15 - 20 min w tej samej wodzie, w której się moczyły. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie smaż ją na oliwie, na wolnym ogniu, aż zarumieni się na oliwie na złoty kolor. Na patelnię wrzuć kapustę, posiekane obgotowane grzyby, sól i pieprz. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka i odcedź.

Przygotuj ciasto: mąkę i sól połącz z wodą i wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto wyrób rękami, aż będzie elastyczne, a następnie rozwałkuj. Wykrawaj szklanką kółka i nakładaj do środka farsz. Mocno sklej brzegi, uważając aby przy krawędziach nie pozostała nawet odrobina farszu. Inaczej ciasto nie sklei się.

Ulepione pierogi układaj na posypanej mąką tacy. Pierogi wrzuć na gotującą się osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj 5 min. Wyjmij łyżką cedzakową i przelej ciepłą wodą. Na patelni podsmaż na maśle cebulkę posiekaną w kostkę i posyp nią pierogi.


Produkty polecane przez Roberta Makłowicza: zamów produkty w Tesco Ezakupy
Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze