Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym

Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym

  • 02:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    ciasto:

    • 2 szklanki mąki
    • 1 jajko
    • 200 ml ciepłej wody
    • przyprawy: sól

    farsz:

    • 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
    • ½ kg sera białego
    • 1 cebula
    • 50 g masła
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ugotuj kaszę gryczaną. Odstaw do ostygnięcia. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę na złocisty kolor. Ser biały rozkrusz w misce. Dodaj wystudzoną kaszę gryczaną i cebulkę. Farsz dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, na środku zrób wgłębienie, w które wbijesz jajko, dodaj sól i wlewaj wodę. Wszystko zagniataj, aż wyrobisz na miękkie, elastyczne ciasto.

Ciasto rozwałkuj i wycinaj kółka za pomocą szklanki. Nakładaj wcześniej przygotowany farsz i zlepiaj brzegi w pierogi. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj przez około 4 min.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze