Pierogi z kaszą gryczaną i szpinakiem

Pierogi z kaszą gryczaną i szpinakiem

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Farsz:

    • saszetka kaszy gryczanej
    • 8–10 szt. brykietu szpinaku liściastego
    • serek topiony śmietankowy w kiełbasce lub prostokątny
    • 2 łyżki ugotowanych ugniecionych ziemniaków
    • 1 - 2  cebule duże
    • 4 duże ząbki czosnku
    • sól
    • pieprz
    • pół łyżeczki vegety
    • czosnek granulowany

    Ciasto:

    • 0,4 kg mąki
    • trochę soli
    • łyżka oliwy
    • ciepła woda

    Okrasa:

    • smażona cebula lub cebula i boczek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Farsz: najlepiej przygotować dzień wcześniej lub w ten sam dzień, tylko schłodzić do bardzo zimnego, łatwiej nadziewać pierogi. Gotujemy saszetkę kaszy gryczanej w osolonej wodzie, następnie wysypujemy do miski. Obieramy cebulę i drobno siekamy, następnie smażymy ją na oleju na złoto. Do cebuli dodajemy szpinak i dalej smażymy, sypiemy sól, pieprz, i posiekane 2 ząbki czosnku. Smażymy jeszcze około 2 minut. Dodajemy z patelni szpinak do kaszy i ugniecione ziemniaki oraz dosypujemy pozostałe 2 ząbki posiekanego czosnku, doprawiamy jeszcze vegetą, solą pieprzem i granulowanym czosnkiem.

Farsz musi być wyrazisty, dość pikantny. Na koniec dodajemy serek w kiełbasce, dobrze wymieszany farsz schładzamy.

Ciasto: wsypujemy do miski mąkę, sól, wlewamy oliwę i mieszając podlewamy ciepłą wodą. Ugniatamy tworząc plastyczną masę, rozwałkowujemy i wycinamy kółka.

Nadziewamy farszem i gotujemy w osolonej wodzie. Po wyłożeniu na talerz, posypujemy smażoną samą cebulą lub cebulą i boczkiem. Smacznego!


Komentarze