Pierogi z kaszą kuskus i pieczoną papryką

Pierogi z kaszą kuskus i pieczoną papryką

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 150 g kaszy kuskus
    • 1 czerwona papryka
    • 4 suszone pomidory bez zalewy
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • ok. 300 ml bulionu warzywnego
    • sól do smaku

    Ciasto:

    • 260 g mąki + garść do podsypywania
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 190 ml gorącej wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Paprykę umyj, ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego do 200° piekarnika i piecz tak długo, aż skórka zacznie się przypalać. Wyciągnij paprykę z pieca, włóż do szklanej miski i przykryj szczelnie folią. Zostaw do wystygnięcia.

Kaszę kuskus zalej wrzącym bulionem (1 cm ponad wysokość kaszy), zamieszaj, przykryj i odstaw do napęcznienia. W czasie kiedy kuskus pęcznieje, obierz wystudzoną paprykę i pokrój wraz z pomidorami w drobną kostkę. Pomidory i paprykę wymieszaj z gotowym kuskusem. W razie potrzeby dopraw całość solą.

Wysyp na stolnicę mąkę wymieszaną z solą. Zrób dołek i początkowo mieszając ciasto łyżką, wlej gorącą wodę. Kiedy mąka złapie wodę, dodaj jajko i wyrób gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 15 minut.

Rozwałkuj ciasto na placek grubości 2–3 mm. Wytnij kółka szklanką i na każde nałóż porcję farszu. Dokładnie zlep pierożki i odłóż na 5–10 minut. W tym czasie zagotuj w garnku osoloną wodę. Wrzuć pierożki na wrzątek i gotuj 5 minut od wypłynięcia.


Komentarze