Pierogi z makiem

Pierogi z makiem

  • 01:20
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 200 g maku
    • 300 ml mleka
    • 50 ml miodu
    • 1 laska wanilii

    Ciasto:

    • 390 g mąki + garść do podsypywania
    •  2 żółtka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 250 ml gorącej wody

    Dodatkowo:

    • 100 g łuskanych orzechów włoskich
    • 100 g masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mak wypłucz i zalej wrzącym mlekiem. Gotuj ok. 40 minut, następnie odcedź go na sitku i przelej przegotowaną wodą. Utrzyj ugotowany mak w makutrze lub zmiel w maszynce. Dodaj do maku miód i ziarenka z laski wanilii.

Wysyp na stolnicę mąkę wymieszaną z solą. Zrób dołek i początkowo mieszając ciasto łyżką, wlej gorącą wodę. Kiedy mąka złapie wodę, dodaj jajko i wyrób gładkie ciasto. Odłóż ciasto na 15 minut przykryte ściereczką.

Rozwałkuj ciasto na placek grubości 2–3 mm. Wytnij kółka szklanką i na każde nałóż porcję farszu. Dokładnie zlep pierożki i odłóż na 5–10 minut. W tym czasie zagotuj w garnku osoloną wodę. Wrzuć pierożki na wrzątek i gotuj 5 minut od wypłynięcia.

Na małej patelni rozgrzej masło. Dodaj łuskane orzechy włoskie i smaż przez 3–4 minuty. Ciepłym masłem z orzechami polej gotowe pierożki.


Komentarze