Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

  • 01:20
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 2 szkl. mąki
    • 1/2 szkl. gorącej wody
    • 1 żółtko
    • przyprawy: sól

    Farsz:

    • 500 g mięsa wołowego z kością
    • ok. 2 średnie cebule
    • 1/2 szkl. wody
    • 1 czerstwa kajzerka
    • 2 łyżki oleju do smażenia
    • przyprawy: sól, majeranek, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj farsz: mięso umyj i włóż do wrzącej wody z solą. Ugotuj je do miękkości (ok. 40 min), wyjmij, ostudź i oddziel mięso od kości. Kajzerkę namocz w ciepłej wodzie i odciśnij. Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju.

Mięso i kajzerkę zmiel, dodaj podsmażaną cebulkę, dopraw solą, pieprzem i majerankiem – dokładnie wymieszaj.

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie i wlej w nie powoli strumień gorącej wody, zagarniając przy tym mąkę dużym nożem. Kiedy woda wsiąknie w mąkę, pozostaw ją, aby przestygła (ok. 10 min). Następnie dodaj żółtko, dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto (powinno być puszyste i odchodzić od ręki).

Podziel ciasto na dwie części. Jedną przełóż do miski i przykryj ściereczką, aby nie wyschło. Drugą część rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. Wykrawaj szklanką krążki. Następnie nakładaj na ich środek po 1 łyżeczce farszu i sklejaj mocno brzegi (uważaj, aby farsz nie dostał się pomiędzy brzegi ciasta). Pierogi odkładaj na posypany mąką blat. Oprósz je mąką również z wierzchu i przykryj ściereczką. Następnie rozwałkuj drugą cześć ciasta i ulep z niej pierogi.

Pierogi gotuj w dużej ilości osolonej wody przez ok. 3–5 min od momentu wypłynięcia. Następnie wyłóż na talerz przy pomocy łyżki cedzakowej i okraś zeszkloną cebulką lub tłuszczem ze skwarkami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze