Pierogi z mięsem i ziemniakami

Pierogi z mięsem i ziemniakami

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 50 dag mąki
    • woda
    • sól

    Nadzienie:

    • 25 dag gotowanego mięsa
    • 35 dag ugotowanych ziemniaków
    • 3 dag tłuszczu
    • 3 dag cebuli
    • sól
    • pieprz
    • do polania 6 dag słoniny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso wraz z ziemniakami przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy podsmażoną w tłuszczu cebulę, sól, pieprz i wyrabiamy. Z ciasta wałkujemy cienkie placki, wycinamy krążki lub kroimy kwadraty.

Nakładamy nadzienie, zlepiamy brzegi, pierogi układamy na deseczce lub nad odwróconym sicie.

Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, polewamy słoniną. Podajemy z surówkami.


Komentarze