Pierogi z pieczarkami

Pierogi z pieczarkami

  • 01:00
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 450 g mąki + mąka do podsypywania
    • 1 duże jajko
    • 180 ml gorącej wody
    • 1/2 łyżeczki soli

    Farsz:

    • 600 g pieczarek
    • 2 cebule
    • pęczek pietruszki
    • 2 łyżki bułki tartej (niekoniecznie)
    • 3 łyżki oleju
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pieczarki obierz i drobno posiekaj. Cebulę obierz posiekaj i zacznij smażyć na oleju. Kiedy cebule zeszklą się, dodaj pieczarki. Duś na małym ogniu bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. Kiedy woda z pieczarek całkowicie odparuje, dodaj posiekaną pietruszkę i bułkę tartą. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj dokładnie farsz i zostaw do ostygnięcia.

Na stolnicy wymieszaj mąkę z solą. Powoli mieszając, zacznij wlewać do mąki gorącą wodę. Kiedy temperatura zarabianego ciasta nieco spadnie, dodaj jajko i wyrób gładkie ciasto. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki lub wody. Wyrobione ciasto połóż na stolnicy i nakryj miską. Zostaw na 15 minut.

Po tym czasie rozwałkuj po kawałku ciasto na stolnicy na placek grubości ok. 2 mm. Szklanką wytnij kółka, na środek każdego połóż małą łyżeczkę farszu. Dokładnie zlep brzegi ciasta.

Zlepione pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3–4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj okraszone klarowanym PORADA KONTEKSTOWA - KLAROWANIE masłem z listkami pietruszki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze