Pierogi z pieczoną kaczką i gruszką

Pierogi z pieczoną kaczką i gruszką

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g mięsa z pieczonej kaczki  
    • 1 cebula 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 1 gałązka tymianku 
    • 1 gruszka 
    • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
    • 2 jajka
    • 50 g masła 
    • 100 g kwaśnej śmietany 
    • szczypiorek 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Z mąki pszennej, jajka oraz ciepłej wody (ok. 130 ml) zagnieć elastyczne ciasto. 

2

Mięso z kaczki pokrój w małe kawałki, podobnie cebulę i czosnek. Wszystko razem wymieszaj, przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem. Wymieszaj dobrze farsz, a nawet lekko zmiksuj blenderem. Gruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do farszu. 

3

Rozwałkuj ciasto i wytnij krążki na pierogi. Nałóż farsz na każdą porcję. Następnie zawiń krążki ciasta i sklej jak klasyczne pierogi. 

4

Na zlepionym rancie zrób dziubki – w trzy palce złap rant i ściśnij. 

5

Wstaw wodę do gotowania pierogów i dodaj łyżeczkę soli. Gotuj w niej pierogi przez ok. 3–4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.  Wyjmij i przelej zimną wodą. Tak przygotowane pierogi można przechowywać w lodówce przez 3 dni. 

6

Przed podaniem rozbij jajko do miseczki i przypraw lekko solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Włóż do miseczki pierogi i dokładnie obtocz w jajku. Na patelni rozgrzej masło i przekładaj pierogi z jajka wprost na patelnię. Smaż na złoty kolor z każdej strony – jak tylko będą chrupiące, przełóż na półmisek.

7

Ułóż dekoracyjnie pierogi na półmisku i posyp posiekanym szczypiorkiem. Idealnym dodatkiem będzie kwaśna śmietana.


Komentarze