Pierogi z ricottą i grzybami

Pierogi z ricottą i grzybami

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1 szkl. mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 6 łyżek wrzącej wody

    Farsz:

    • 175 g sera ricotta
    • 30 g grzybów suszonych
    • 2 cebule
    • 4 łyżki oliwy do smażenia
    • 1 łyżka masła do smażenia
    • 1/3 szkl. śmietanki 30%
    • przyprawy: tymianek, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj farsz: grzyby namocz w ciepłej wodzie na godzinę, następnie dokładnie wypłucz i drobno posiekaj. Jedną cebulę drobno pokrój i zeszklij na maśle wraz z grzybami, aż woda wyparuje. Następnie dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Ser rozgnieć widelcem i wymieszaj z grzybami i cebulką. Dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.

Przygotuj ciasto: mąkę i sól połącz z wodą i wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto wyrób rękami, aż będzie elastyczne, a następnie rozwałkuj. Wykrawaj szklanką kółka i nakładaj do środka farsz. Mocno sklej brzegi, uważając aby przy krawędziach nie pozostała nawet odrobina farszu. Inaczej ciasto nie sklei się.

Ulepione pierogi układaj na posypanej mąką tacy. W garnku zagotuj wodę, dodaj pod koniec sól (woda z solą dłużej się gotuje). Pierogi wrzuć na gotującą się osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj przez 5 min. Wyjmij łyżką cedzakową i przelej ciepłą wodą.

Na patelni przygotuj zasmażkę: podsmaż na oleju posiekaną w kostkę cebulkę, dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i chwilkę podgotuj, dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowaną zasmażkę podawaj do pierogów.


Komentarze