Pierogi z serem

Pierogi z serem

  • 01:20
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 3 szkl. mąki
    • 1 szkl. gorącej wody
    • przyprawy: sól

    Farsz:

    • 500 g sera białego
    • 2 żółtka
    • przyprawy: sól

    Dodatkowo:

    • 100 ml jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka cukru lub cukru waniliowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj farsz: biały ser zmiel, dodaj żółtka, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie i wlej w nie powoli strumień wrzącej wody, zagarniając przy tym mąkę dużym nożem. Kiedy mąka wsiąknie w wodę, pozostaw aby przestygła (ok. 10 min). Następnie zagnieć ciasto – powinno być puszyste i odchodzić od ręki. Ciasto podziel na dwie części. Jedną przełóż do miski i przykryj ściereczką, by nie wyschło, a drugą rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. Wykrawaj szklanką krążki. Następnie nakładaj na nie po 1 łyżeczce farszu, sklejając mocno brzegi. Pierogi odkładaj na posypany mąką blat. Oprósz je mąką również z wierzchu i przykryj ściereczką. Następnie rozwałkuj drugą cześć ciasta ulep z niej pierogi.

Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną. Następnie gotuj je kolejne 3–5 minut. Wyłóż na talerz i polej jogurtem wymieszanym z cukrem lub cukrem waniliowym.


Komentarze