Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

  • 01:20
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    Farsz:

    • 150 g czerwonej soczewicy
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka bułki tartej
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek

    Ciasto na pierogi:

    • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    • 130 ml gorącej przegotowanej wody

    Dodatkowo:

    • mąka do podsypywania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Soczewicę przebierz i opłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka i zalej zimną wodą 3 cm powyżej poziomu soczewicy. Wsyp pół łyżeczki soli i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 30 min. Po tym czasie odcedź soczewicę na sitku i zostaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, zeszklij na maśle i wrzuć razem z ugotowaną soczewicą do miski. Kiedy całość przestygnie, dosyp bułkę tartą, pieprz, majeranek, sól (w razie potrzeby). Wbij jajko i wymieszaj. Nabierając łyżeczką farszu, uformuj niewielkie kulki.

Na stolnicę wysyp mąkę. Na środku uformuj dołek i cienkim strumieniem wlewaj gorącą wodę, cały czas mieszając mąkę nożem stołowym. Kiedy wlejesz całą wodę, zagnieć ciasto. Kiedy przestanie się lepić do rąk, ciasto jest gotowe. Następnie zawiń je w folię i zostaw na 15 min. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy na grubość 2-3 mm. Szklanką wytnij kółka i zalep w każdym kulkę farszu. Skrawki ciasta zagnieć i ponownie rozwałkuj. Czynność powtarzaj do wykorzystania całego ciasta.

W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Pierogi wrzucaj partiami do wrzątku i gotuj ok. 7 min od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj ze śmietaną zmieszaną z ziołami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze