Pierogi z soczewicą i gorgonzolą

Pierogi z soczewicą i gorgonzolą

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto

    • 400 g mąki pszennej
    • 200 ml bardzo ciepłej wody
    • 50 ml oleju

    Farsz

    • 1 szkl. soczewicy czerwonej
    • 100 g sera gorgonzola
    • 1 cebula
    • kilka gałązek świeżego tymianku
    • 1-2 ząbki czosnku
    • oliwa
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Słowo od autora

Pierogi uwielbiam za to, że dają niesamowite możliwości do eksperymentów. Lubię klasyczne farsze, ale często łączę ze sobą też inne, mniej oczywiste smaki. Połączenie soczewicy i sera gorgonzola dopełnione tymiankiem to interesujące i pyszne zestawienie. Przygotowując pierogi, warto zwrócić uwagę, by ciasto było możliwie cienko rozwałkowane, a ilość farszu stanowiła większość. Pierogi można serwować na dwa sposoby - od razu, po ugotowaniu lub po wcześniejszym przesmażeniu - w każdej wersji smakują równie pysznie!

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • Skropienie pierogów sprawia, że nie są matowe i dzięki temu wyglądają apetycznie.
  • Świeżo mielony pieprz i zioła podkreślają kształt i nadają charakteru jednolitym kolorystycznie pierogom.
  • Liczba pierogów na talerzu również jest ważna - ułożone jednowarstwowo są apetycznie wyeksponowane i nie sklejają się.
Dorota Indycka

Autor: Dorota Indycka    Blog: kuchenneszalenstwa.pl

1

Soczewicę gotujemy do miękkości, a następnie łączymy z serem, podsmażoną cebulą i czosnkiem, posiekanym tymiankiem oraz przyprawami.

2

Przygotowany farsz studzimy.

3

W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki ciasta łączymy i dokładnie wyrabiamy (ręcznie lub przy pomocy robota), aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na kilka minut.

4

Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy koła i formujemy pierogi. Gotujemy pierogi kilka minut w osolonej wodzie.

5

Ugotowane pierogi skrapiamy oliwą, dodajemy kawałki sera, dekorujemy świeżym tymiankiem i grubo mielonym pieprzem.


Komentarze

  • 2016-10-29 Joanna Pogorzelska

    uwielbiam pierogi, niestety zawsze brak czasu na "ręczne robótki" kupuję już gotowe, ale czytam dokłądnie etykiety :)