Pierogi z suszonymi śliwkami

Pierogi z suszonymi śliwkami

  • 01:15
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g suszonych śliwek
    • 30 g masła
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

    Ciasto:

    • 390 g mąki + garść do podsypywania
    • 2 żółtka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 250 ml gorącej wody

    Dodatkowo:

    • 70 g masła
    • 20 g grubego cukru brązowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Śliwki zmiksuj w blenderze lub zmiel w maszynce do mielenia. Przesmaż zmielone śliwki na rozgrzanym maśle z dodatkiem cynamonu (ok. 5 minut na patelni wystarczy). Odstaw do wystudzenia.

W tym czasie wysyp na stolnicę mąkę wymieszaną z solą. Zrób dołek i początkowo mieszając ciasto łyżką, wlej gorącą wodę. Kiedy mąka złapie wodę, dodaj żółtka i wyrób gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odłóż na 15 minut.

Kiedy farsz wystygnie, rozwałkuj ciasto na placek grubości 2–3 mm. Wytnij kółka szklanką i na każde nałóż porcję farszu. Dokładnie zlep pierożki i odłóż na 5–10 minut.

W tym czasie zagotuj w garnku osoloną wodę. Wrzuć pierożki na wrzątek i gotuj 3–4 minuty od wypłynięcia.
Na patelni rozgrzej mocno 70 g masła. Po chwili zbierz łyżką ścięte białko. Ugotowane pierożki polej tak sklarowanym masłem i oprósz brązowym cukrem.


Komentarze