Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 i 1/2 szkl. mąki
    • ok. 1/2 szkl. gorącej wody
    • ok. 250 g mrożonych lub świeżych truskawek
    • bita śmietana do dekoracji i do smaku
    • 1/3 szkl. cukru
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mrożone truskawki rozmroź w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA (na parze), posyp cukrem. Jeśli używasz świeżych truskawek, wymyj je, osusz i przełóż do miseczki, a następnie posyp cukrem.

Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlewaj w nie powoli gorącą wodę, zgarniając mąkę nożem. Zagnieć ciasto tak, aby stało się elastyczne i miękkie. Podziel je na kilka części – z każdej uformuj kulkę. Jedną z nich rozwałkuj, resztę przykryj ściereczką, żeby nie obeschły. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj szklanką krążki. Postępuj tak samo z każdą odłożoną kulką ciasta. Na każdy krążek ciasta nałóż po 2–3 truskawki i mocno zlep brzegi, formując kształt pieroga. Pierogi układaj na oprószonej mąką desce i przykrywaj ściereczką. Wkładaj do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj przez ok. 5 min od chwili wypłynięcia pierogów na wierzch. Pierogi podawaj posypane cukrem i z bitą śmietaną.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze