Pierogi ze śliwką kalifornijską podawane z bitą śmietaną

Pierogi ze śliwką kalifornijską podawane z bitą śmietaną

  • 01:40
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 200 g śliwki kalifornijskiej
    • 2 łyżki cukru
    • bita śmietana

    ciasto:

    • 2 szklanki mąki
    • 1 jajko
    • 200 ml ciepłej wody
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

W naczyniu wymieszaj śliwkę kalifornijską z cukrem.

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, na środku zrób wgłębienie, w które wbij jajko, dodaj sól i wlewaj wodę. Wszystko zagniataj, aż wyrobisz na miękkie, elastyczne ciasto.

Ciasto rozwałkuj i wycinaj kółka za pomocą szklanki. Nakładaj po 2 śliwki i zlepiaj brzegi w pierogi.

W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj przez około 4 min. Podawaj z bitą śmietaną.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze