Pierożki jarosza z miętą

Pierożki jarosza z miętą

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto

    • 3 szkl. mąki
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 3/4 szkl. wrzącej wody
    • 1/4 szkl. zimnej wody

    Farsz 1

    • 3/4 szkl. kaszy gryczanej
    • 200 g sera białego
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 jajko
    • przyprawy: sól, pieprz, suszony majeranek, koperek do smaku

    Farsz 2

    • 400 g ziemniaków Gala
    • 200 g sera białego
    • 1 duża cebula
    • 2 ząbki czosnku

    Dodatkowo

    • olej i masło do smażenia
    • śmietana lub jogurt naturalny z drobno pokrojoną miętą
    • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa chilli do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto: mąkę przesyp do miski i dodaj sól. Zrób w niej dołek, wlej wrzątek i zamieszaj drewnianą łyżką (będą grudki), a następnie przykryj ściereczką. Odstaw na 5 minut. Wlej zimną wodę, zamieszaj (ciasto będzie miało grudki) i odstaw przykryte na 15 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę, posyp mąką i wygniataj 3–5 min, aż stanie się jednolite. Rozwałkuj je dość cienko i wykrój krążki. Nałóż farsz i mocno zlep brzegi. Pierogi kładź na gotującą, osoloną wodę, lekko mieszając. Gdy pierogi wypłyną, gotuj je jeszcze przez ok. 5 minut.

Przygotuj farsz 1: zmiel połowę ugotowanej kaszy i ser. Cebulę i czosnek podsmaż na oleju. Połącz z drugą połową kaszy i dobrze wymieszaj. 

Przygotuj farsz2: zmiel ugotowane ziemniaki i ser. Cebulę i 1 ząbek czosnku zrumień na oleju. Wymieszaj wszystkie składniki. Jeden ząbek czosnku dodaj surowy i drobno posiekany. 

Ugotowane pierożki smaż na oleju z dodatkiem masła. Podawaj ze śmietaną lub jogurtem naturalnym z drobno posiekaną miętą. Smacznego!


Komentarze