Pierożki z boczniakami i dynią oraz prażonymi płatkami migdałów

Pierożki z boczniakami i dynią oraz prażonymi płatkami migdałów

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto z semoliny:

    • 1 jajko
    • 2 żółtka
    • 1/2 łyżki oliwy
    • 200 g semoliny lub krupczatki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • przyprawy: sól

    Nadzienie:

    • 200 g dyni (lub marchewki)
    • 50 g boczniaków
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 10 ml śmietanki
    • 30 g płatków migdałowych
    • 1 łyżeczka cukru brązowego
    • 30 g masła
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, kardamon, skórka z cytryny

    Dip:

    • 150 g jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka listków świeżej kolendry 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mąkę przesiej na deskę lub stolnicę. Dodaj sól, oliwę, proszek do pieczenia oraz jajko i żółtka. Wyrób elastyczne ciasto makaronowe i odstaw je do odpoczynku na ok. 30 min.

Rozgrzej piekarnik do temp. 180–190°. Dynię umyj, wydrąż pestki oraz włókna. Oczyszczoną dynię przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą i wstaw do pieczenia, aż całkowicie zmięknie (ok. 30 min).

Cebulę obierz i wraz z boczniakami pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na maśle. Dodaj posiekany ząbek czosnku. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj szczyptę zmielonego kardamonu i posiekaną skórkę z cytryny.

Upieczoną i miękką dynię obierz ze skóry, rozgnieć widelcem i dodaj do boczniaków. Farsz wymieszaj. Możesz dodać do niego płatki migdałów i ewentualnie 1 łyżeczkę cukru brązowego oraz śmietankę. Odstaw farsz do ostygnięcia.

Ciasto rozwałkuj na cienkie płatki, wytnij za pomocą literatki krążki. Nałóż farsz łyżeczką i nakryj drugim krążkiem. Następnie sklej brzegi i odetnij nadmiar ciasta falowanym radełkiem.

Rozgrzej olej słonecznikowy w wysokim rondelku i smaż pierożki do zrumieniania (po kilka sztuk na raz). Gotowe pierożki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przygotuj dip jogurtowy: jogurt przypraw solą i pieprzem oraz 1 łyżeczką pokrojonych liści kolendry. Przełóż do porcelanowej miseczki i podawaj z chrupiącymi pierożkami.


Komentarze