Pierożki z botwinką

Pierożki z botwinką

  • 01:20
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    Farsz:

    • 200 g świeżej botwinki
    • 150 g sera typu ricotta
    • 40 g tartego sera typu parmino
    • 1 żółtko
    • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
    • przyprawy: sól, pieprz

    Ciasto:

    • 2 szkl. mąki + garść do podsypywania
    • 1 duże jajko
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki oleju
    • szczypta soli
    • 100 ml letniej wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Całą botwinkę bardzo dokładnie umyj. Odetnij buraczki od liści i cienko obierz. Liście bardzo drobno posiekaj, a buraczki zetrzyj na cienkie wiórki.

2

Zagotuj w garnku ok. 600 ml osolonej wody. Na wrzątek wrzuć posiekaną botwinkę i buraczki. Gotuj przez 3-4 minuty, po czym odcedź i odciśnij na sitku. Wywar wyciśnięty z botwinki można później użyć do przygotowania wiosennego chłodnika.

3

Ugotowaną i odciśniętą botwinkę wymieszaj z serem ricotta, parmino i żółtkiem. Całość dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą (uważaj z solą – parmino i botwinka są już słone). Dokładnie wymieszaj farsz i odstaw na 15 minut.

4

W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę przesiej prosto na stolnicę. Na środku mącznego pagórka zrób dołek, do którego wbij jajka. Dodaj jeszcze śmietanę, olej i szczyptę soli, po czym zacznij mieszać ciasto, powoli dolewając letnią wodę. Następnie wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się sprężyste i elastyczne.

5

Wyrobione ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm. Specjalnym narzędziem lub po prostu szklanką literatką, powycinaj niewielkie kółka. Na każde kółko nałóż małą łyżeczkę farszu i składając je na pół, dokładnie sklej brzegi ciasta. Zagotuj w garnku osoloną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek i gotuj przez ok. 7 min od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągaj z wody łyżką cedzakową. Następne partie pierogów gotuj w tej samej wodzie.

6

Ugotowane pierogi podawaj na gorąco z roztopionym masłem i zielonym koperkiem.


Komentarze