Pierożki z kruchego ciasta z farszem grzybowym

Pierożki z kruchego ciasta z farszem grzybowym

  • 01:30
  • 6 porcji
  • 317 kcal
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 200 g pszennej mąki
    • 120 g masła
    • 2 żółtka
    • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
    • szczypta soli

    Farsz:

    • 100 g grzybów wcześniej ugotowanych na wywar do barszczu
    • 1 mała cebula
    • 1 łyżka masła
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Na desce łączymy składniki ciasta, siekając je wpierw nożem (masło musi być miękkie), potem zagniatamy, formujemy w kulę, owijamy folią plastikową i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.

2

Na patelni topimy masło, szklimy bardzo drobno posiekaną cebulę, dodajemy posiekane drobniutko grzyby, smażymy razem kilka minut, doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia.

3

Ciasto cienko rozwałkowujemy.

4

Wykrawamy kółka kieliszkiem do wina.

5

 Na każde kładziemy nieco farszu, dokładnie zlepiamy brzegi, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku, aż pierożki się zezłocą. Podajemy na ciepło razem z barszczem (można je odgrzać w piekarniku).


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze