Pierożki z mięsem i szpinakiem z masłem szałwiowym i pomidorami

Pierożki z mięsem i szpinakiem z masłem szałwiowym i pomidorami

  • 01:20
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z szynki)
    • 300-350 g mąki semolina (może być krupczatka)
    • 150 g świeżego szpinaku
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 pomidory
    • 1/4 pęczka natki pietruszki
    • 1/4 pęczka szałwii
    • 30 g sera tartego typu parmezan
    • 50 g parmezanu w całości
    • 150 ml śmietanki 30%
    • 2-3 jaja
    • 40 ml oliwy
    • 50 g masła
    • 60 ml wina białego
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto: mąkę semolinę wsyp do szerokiej miski i zrób zagłębienie w środku. Wbij jajka i wlej 1 łyżkę oliwy oraz wsyp 1 płaską łyżeczkę soli. Mieszaj od środka i wyrób elastyczne ciasto makaronowe. Jeśli potrzeba, możesz dolać trochę wody, ale nie za dużo, bo ciasto na makaron musi być twardsze niż pierogowe i elastyczne. Gotowe ciasto uformuj w kulę i przykryj ściereczką, aby "odpoczęło".

Przygotuj farsz: mięso mielone z szynki przełóż do szklanej lub porcelanowej miski. Wlej połowę śmietanki (75 ml). Obierz i posiekaj czosnek, następnie dodaj do mięsa. Młode liście szpinaku dokładnie umyj i odcedź. Odłóż ok 40 g do sosu. Wstaw do gotowania 2 litry osolonej wody. Jak tylko woda się zagotuje, wsyp pozostały szpinak i po 2-3 minutach wycedź na sitko. Ważne, aby dobrze wycisnąć szpinak, bo woda rozluźni farsz. Szpinak dodaj do mięsa, przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj dokładnie. Dla poprawy smaku wsyp jeszcze tarty ser typu parmezan, zamieszaj i odstaw farsz do lodówki.

Przygotuj pierożki: ciasto na makaron podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj cienko, jeśli ciasto się będzie lepić to podsyp jeszcze mąką pszenną (nie semoliną). Z ciasta wykrój pasy o szerokości ok. 12 cm. Złóż lekko każdy pas ciasta na pół, aby odznaczyć linię połowy. Odwiń ponownie i na jeden oddzielony pas nałóż nadzienie w odległości ok. 2 cm od siebie. Górny pas ciasta Załóż na farsz i dociśnij każdy pierożek. Staraj się pozbyć powietrza w ravioli. Przy pomocy radełka falistego odetnij każdą sztukę i jeśli trzeba sprawdź czy pierożki są dokładnie sklejone.

W szerokim garnku wstaw wodę do gotowania ravioli. Posól ją i wlej 1 łyżkę oliwy. W tym czasie w rondelku zagotuj wcześniej odłożone białe wino i zredukuj je do połowy objętości. Dodaj posiekane liście szałwii oraz śmietankę. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do sosu. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj liście szpinaku. Sos lekko podgrzewaj. Ugotowane ravioli przełóż na głęboki półmisek i polej sosem. Dekoracyjnie posyp płatkami parmezanu i świeżo krojoną natką pietruszki.


Komentarze