Pierożki z nadzieniem z fasoli

Pierożki z nadzieniem z fasoli

  • 00:45
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1 szkl. mąki pszennej
    • 40 g masła lub margaryny
    • 6 łyżek zimnej wody
    • przyprawy: sól

    Nadzienie:

    • 150 g fasoli białej
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka majeranku lub tymianku
    • 1 jajko
    • 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj farsz: fasolę namocz w wodzie na około 6 godz., a następnie odcedź i ugotuj w wodzie bez soli. Ugotowaną fasolę rozgnieć widelcem. Cebulę obierz i umyj, posiekaj drobno i zeszklij PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE na wolnym ogniu na maśle. Po ok. 15 min, kiedy cebula będzie miękka, wymieszaj ją z fasolą. Dodaj, wyciśnięte przez wyciskarkę obrane ząbki czosnku i przyprawy, wymieszaj.

Przygotuj ciasto: mąkę rozetrzyj w palcach wraz masłem na wiórki. Dodaj sól i wodę, a następnie zagnieć dokładnie, aby ciasto stało się miękkie i elastyczne. Przykryj ściereczką do czasu użycia, aby nie obsychało.

Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2 mm, a następnie wykrawaj kółeczka jak na pierogi. Do każdego nałóż łyżeczkę farszu i sklejaj brzegi jak przy klejeniu pierogów. Jeśli brzegi pierogów nie będą się ze sobą kleiły, możesz je posmarować wokół  jajkiem, po czym dociśnij widelcem ich brzegi. Układaj pierogi na blasze wyłożonej pergaminem. Wszystkie pierożki posmaruj rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzla i piecz przez ok. 30 min w temp. 180°, aż staną się rumiano-złote. Podawaj z barszczem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze