Pierożki z soczewicą

Pierożki z soczewicą

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1/2 kg mąki tortowej
    • woda

    Farsz:

    • 25 dag soczewicy zielonej
    • 2 ugotowane ziemniaki
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 średnia cebula
    • sól
    • pieprz
    • majeranek
    • 1 cebula do zasmażenia i ułożenia na gotowe pierogi przed podaniem
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie 15 min. Ziemniaki gotujemy do miękkości lub wykorzystujemy, jeśli pozostały z poprzedniego dnia. Soczewicę odcedzamy, studzimy. Cebulę kroimy bardzo drobniutko, czosnek zgniatamy praską. Następnie miksujemy razem na jednolitą masę soczewicę, ziemniaki dodaną surową cebulkę i czosnek. Dodajemy do smaku przyprawy: sól, pieprz naturalny (najlepiej świeżo zmielony w młynku) i majeranek.

Osobno na patelni przysmażamy pokrojoną drugą cebulkę.

Na stolnicy zagniatamy delikatnie mąkę z wodą tak, aby wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkowujemy cienko na grubość 2 mm i szklanką wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy małą łyżeczką przygotowany farsz i zlepiamy dokładnie brzegi ciasta.

Gotowe pierożki wrzucamy na gotującą się osoloną wodę po max. 10 szt. tak, aby po wrzuceniu woda nie przestawała się gotować. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 3 min i wybierać łyżką cedzakową. Po wyłożeniu na talerz polać tłuszczem z zasmażoną cebulką. Świetnym dodatkiem do tych pierożków jest czerwony barszczyk do picia. Smacznego!


Komentarze