Pierożki z węgorza z barszczykiem czerwonym

Pierożki z węgorza z barszczykiem czerwonym

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 węgorz świeży (może być też szczupak)
    • 1cebula
    • 1/2 kostki masła
    • włoszczyzna jak do rosołu
    • średni burak ćwikłowy
    • ziele angielskie
    • 1 liść laurowy
    • 3 ząbki czosnku lub lubczyk lub przyprawa do zup w płynie
    • rozmaryn
    • majeranek
    • sól
    • pieprz
    • natka pietruszki
    • dwie szklanki mąki
    • dwa żółtka
    • dwie łyżki masła
    • dwie łyżki octu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wyczyścić węgorza, usunąć skrzela, pokroić na dzwonka 10–15 cm. Do garnka włożyć włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy, kilka nasion rozmarynu, zgniecione ząbki czosnku, szczyptę majeranku. Włożyć także węgorza i zalać wodą – zagotować uważając, aby nie rozgotować ryby.

Ugotowaną rybę wyjąć z wody, ostudzić i obrać ze skóry, ości, zmielić w maszynce. Wywar dogotować, dodając startego na wiórki buraka skropionego octem (wywar nie zbrązowieje), następnie barszcz przecedzić.

Na patelni roztopić masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, następnie dodać zmieloną rybę i delikatnie przesmażyć. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku, farsz wystudzić.

Z mąki, żółtek i masła zagnieść ciasto, dodając ciepłą wodę (tyle, ile przyjmie ciasto), rozwałkować i lepić pierożki, wypełniając je farszem z węgorza.

Zagotować osoloną wodę i ugotować pierożki. Wyłożyć na talerz i zalać czerwonym barszczykiem, posypać posiekaną natką pietruszki. Można też pierożki polać roztopionym masełkiem z cebulką a barszczyk podać do popicia. Smacznego!


Komentarze