Pierś indyka w sosie mole

Pierś indyka w sosie mole

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg filetu z indyka
    • 1 cebula
    • 1 seler naciowy
    • 1 marchew

    Sos czekoladowy:

    • 5 ząbków czosnku
    • 2 pomidory bez skórki
    • 1 cebula
    • 2 łyżki nasion sezamu
    • 5 - 6 papryczek chilli
    • 1 czerwona papryka
    • 1/3 szkl. płatków migdałowych
    • 1/3 szkl. orzeszków ziemnych lub pestek dyni
    • 1 łyżka rodzynek
    • ok. 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • kilka łyżek oleju do smażenia
    • przyprawy: anyż, 4 goździki, 1 łyżeczka kolendry suszonej, pieprz, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filet z indyka umyj i osusz. Cebule, seler i marchew obierz, umyj i pokrój. Włóż do garnka, zagotuj wodę, dodaj warzywa i sól. Gotuj około 30 min. Wywar przecedź.

Przygotuj sos: papryki umyj i wyjmij gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na kilu łyżkach oliwy podsmaż paprykę. Następnie przełóż ją do miski, zalej wywarem z indyka i zmiksuj. Na oleju podsmaż chwilę posiekany czosnek i cebulę. Na drugiej patelni bez dodatku tłuszczu podpraż pestki dyni i migdały. Goździki, anyż, cynamon, pieprz, kolendrę rozetrzyj w moździerzu i podsmaż 20 sekund, dodaj obrane ze skórki pomidory. Przyprawy połącz ze zmiksowaną papryką i ponownie zmiksuj. Na patelni rozgrzej oliwę i duś zmiksowane składniki ok. 5 min. Dodaj połamaną czekoladę i rozpuść ją w sosie, stale mieszając. Do sosu włóż mięso z indyka i duś ok. 10 min pod przykryciem. Przed podaniem posyp danie nasionami sezamu, podawaj z ryżem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze